Beaujolais – Mi az a bozsolé?

beaujolais nouveau
beaujolais nouveau

Röviden: Az egyetlen bor ami éppen csak hogy vörös
/ Karen MacNeil /
Leírni épp oly nehéz mint, kiejteni (na persze, ha az ember francia úgy könnyű…)

Hosszabban: Könnyű, friss, gyümölcsös vörösbor. Egy vékony héjú, alacsony tannintartalmú egyszerű kékszőlőből, a gamayból készül. Unikumként kiemelt borkészítési technológiája a szénsavas maceráció. A beaujolais-i borok az Appellation d’Origine Contrôlée (AOC), azaz Ellenőrzött eredetmegnevezésű borok kategóriájába tartoznak; a legmagasabb minőségi fokozatot képviselik. Hogy gasztronómiailag hova sorolható? Hmmm. Ez attól függ…

A Basic Beaujolais és Beaujolais nouveau klasszikus bisztró-bor,amelyet hagyományosan 1 pintes palackokban kínálnak. E borokat még a szüretelés évében érdemes meginni, mert a gyors erjedés és a gyors utókezelés egyáltalán nem védi a terméket a tárolásból adódó borbetegségektől; egyes évjáratok már márciusra jellegüket veszíthetik de a legjobb minőség is maximum egy évig fogyasztható. Jellemzően aperitif, ún. barátkozó-bor; a Beaujolais-Villages saláták és szabadtéri étkezések, piknikek itala, ám ”ha igazán autentikusak akarunk lenni, akkor a lyoni kolbászverdék örökbecsű termékeit karikázzuk mellé”.

November 18-án nemzetközi Beaujolais nap lesz, azaz Franciaország történelmi borvidéke látogat el hozzánk. Ennek alkalmából a Hajós utca nagyágyúi – a Balattcipő eszpresszó, MM pub, Sandokan lisboa, Pezsegő bár és Chagall cafe – tolmácsolásában kaptok ízelítőt a francia gasztronómia eme szegletéből… A friss minőségi borok mellé érlelt sajtokat ígérnek a szervezők. Aki lecsúszna a Bozsolé napról, ne csüggedjen, mert a Chagall cafeban még további egy héten keresztül megkóstolhatja a nagybecsű nedűt.

Persze, hogy ott leszünk, persze hogy kritizálunk. Stay tuned! :)

Minden vélemény számít!

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.


hat × 3 =

A következő HTML tag-ek és tulajdonságok használata engedélyezett: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>