Disznóvágás szeretem a hasam módra

hajnalHajnali négy óra. Nem vagyok jó a korán kelésben. Hajlok arra, hogy amnesztiát hirdessek. Ha csak rajtam múlna meg is kapná, de tettre készen áll mellettem az apósom és a vejem… Kikászálódni, felöltözni, de ami a legfontosabb: reggelizni! A rutinos disznóvágók tudják, hogy ennek később jelentősége lesz.

Autóba be, menjünk a böllérért,Hájas pogácsa utána a disznóhoz. Megérkezünk a malac gazdájához és már is értelmet nyer a bőséges reggeli: púposra töltött pálinkás poharakkal kínálnak minket rögtön a “szervusztok” után. Még várjuk a brigád többi részét előkerül a jó kis vidéki hájas pogácsa. Őszintén szólva a legjobbkor, mert a második kövéren töltött házi törköly, már sisteregve marta szét a reggeli utolsó martalékát a gyomromban (hiába a házi pálesz, az biza karmol). Ütésállóságnak hívják a boxban azt, amire itt a magamfajta városi embernek szüksége van, hogy tartani bírja a lépést a helyiekkel. Mert ugye nem szeretnék puhánynak látszódni és ők meg szemmel láthatólag jól bírják. (Ezen a ponton fogadtam meg idén is, amit már tavaly is: legközelebb még jobban bereggelizek).

A negyedik kör után már fel sem tűnik, hogy mínusz 6-7 fokban ácsorgunk már vagy 20 perce, viszont azt veszem észre, hogy asszimilálódom. Egyrészt, mert az eleinte unalmas párbeszédekbe kezdek én is beleszólni és élvezni a társalgást, másrészt azt veszem észre, hogy az ötödik után már “patthognak a Thé bethűím” és én is tájszólásban beszélek.

Végre befut a két öles legény, akik majd a malac birkózásban vesznek ki oroszlán részt a projketből (ha élhetek ilyen képzavarral). Persze, hogy kell koccintani egyet velük is, amit én már úgy abszolválok mint egy lego emberke: nagy lendülettel a jobb vállam felett öntök a susnyásba, hátha nem veszik észre. Annyit azért meg kell hagyni, hogy a pálinka jó volt. Jobb mint a tavalyi kerítés szaggató (tudjátok az a fajta amelyiknél előtte is hányni kell).

Öt és fél hat között lehetünk, amikor végre elindulunk a malachoz. Mikor felkapcsolja a gazda a villanyt, látom, hogy egy bazinagy dauerolt mangalica néz rám bambán: “‘zujs?” mondja magában, de mikor meglátja mögöttem a többieket, rögtön kapcsol, hogy ez most nem a napi rutin része és legutóbb mikor ilyen volt, eltűnt a komája. Éktelen visítás…

Mivel mindenki legalább nagyjából tudja mi történik ezek után, próbálom kevésbé dokumentarista stílusban visszaadni:

– HooOPP-HOPP, hééHÉÉÉLY!
– VigyÁZZZ, feléd megy, feléd megy, fogd meg! Jo, jo, JoOóóÓÓÓ…
-TEreld erre, TEreld erre… KIUGRIIIIK!
– Deeeehogy ugrik ottnemtudkimenni, nem fér ááÁÁ–ÁÁtfért, kapdelhozdvissza……

[…]

Nem adta könnyen… mögé kerülésért én ugyan két pontot adtam a mangalicának, de végül ipponnal nyert a böllér. A vérét rögtön a lavórba előkészített sóra engedik és egy embernek innentől az a feladata, hogy kavarja, még meg nem sütik majd, különben megalvad.

disznóvágás pörzsölésMalac lemérve (220 Kg), utánfutón, utolsó búcsú koccintás a gazdával és a gladiátorokkal. Gurulás vissza a házba, át a falun, mint egy felravatalozva ezzel a jószágot. Néhány perc múlva már az udvaron koccintunk egyet a pörzsölés előtt, megalapozva ezzel a munkát, hiszen még alig ittunk ma…

A pörzsölés nem túl bonyolult feladat. Csak le kell tolni lapáttal, amit a böllér leperzsel. Miután kész, mehet fel a hastokra (speckó kifejezés a disznóvágó asztalra), ahol meleg vízzel és gyökérkefével lecsutakoljuk.

Ami ezután jön, az a nagybetűs böllér szakma. A mi esetünkben a szaki, nagyon profi volt. Szerintem, ha betájolja a fejét és a farát, majd bekötjük a szemét, ugyanennyi idő alatt végzett volna. (Jó nyilván nem az először csinálta, de ilyen sebészi pontossággal kevesebb mint egy fél óra alatt szétkapni egy cocát azért tiszteletet parancsol.)

hájas sütiKözben előkerült itt is a dédi hájas sütije, mellé a forralt bor és még néhány kör házi pálesz. Mindig van egy pont, mikor elkezdek hülyeségeket beszélni ha iszom és ez ma fél nyolc körül jött el, mikor felvágták a karajt és bátorkodtam megjegyezni, hogy a igazából, ha több kismalac repül együtt az égen, az a malacka raj. Mivel a böllér kezében megállt a kés, átgondoltam a további kommunikációs stratégiámat és szépen kussban elkezdtem lehordani a levágott alkatrészeket a pincébe, ahol a feldolgozás lesz. A következő szóvicc megfeneklett, hamar rájöttem, hogy a Star Wars trilógia csak nekem evidens, ugyanis sz apósomnak megemlítettem, hogy pont úgy néz ki, mint Luke Skywlaker, mikor felnyitotta a tauntaunt. Na ennek sem örültek felhőtlenül: “igyál fiam, az legalább meglátszik rajtad!”

hagymás vérA szóvicces állapotnak pincében lévő meleg vetett véget, ugyanis rögtön agyonvágott és lefoglalt, hogy tudjak segíteni a böllérnek; esélyem sem volt vicceken törni a fejem. Ez a félig tudattalan állapot kb. még 10 percig tartott, mikor is elkészült a sült, hagymás vér. Friss kenyérrel és ecetes almapaprikával kísérve helyre rakta a közérzetem és a térérzékelésem.

forralt borInnentől áttértem a forralt borra és csak elvétve gurítottam rövidet. Ebben az ütemben már jól haladtak a dolgok és délre elkészült szinte minden: a kolbász és szépen feldolgozva a disznó többi része. Ebédre finom sült hús krumplival és savanyúsággal, vagy székelykáposzta és resztelt máj közül lehetett választani. Én ugyebár szeretem a hasam, úgyhogy nem választottam, mindenből ettem.

Mondanom se kell, hogy ilyen huzattal, elég hamar elértem azresztelt máj
“alvó súlyomat” és személy szerint én ilyenkor egy jó kávé után tudom a legnagyobbat aludni, ezért kihagytam. Szerencsére közben megjöttek a gyerkőcök, aki gondoskodtak róla, hogy ne tudjunk még véletlenül se aludni. Hátra volt még a hurka és a disznósajt töltés, közben meg a háttérben sült a töpörtyű és a zsír. Hamar elkészült ez is és már csak a mosogatás, rendrakás volt hátra, ami szintén gyorsan ment az asszonyok áldásos segítsége mellett.sült hús

Én közben leültem és elkezdtem feldolgozni a Szeretem a hasam számára a sztorit és ebben szalonspicces állapotban magvas gondolatokat megfogalmazni.

hurkaházi kolbászVéleményem szerint ez egy szép hagyomány és ha így tekintünk rá, bármilyen furcsa is az állat szeretetéről szól (még a böllér szerint is, aki szintén szereti az állatokat). A haszonállat azért van, hogy az gazdája gyarapodását szolgálja, s mivel a történet vége az ő szempontjából nem happy end, ezért kötelességünk, hogy kellő tisztelettel, méltósággal és szakértelemmel a lehető legkevesebb szenvedést okozva ápoljuk ezt a hagyományt. Egy disznóvágás alkalmával szerintem természetes, hogy a gazda elsiratja a malacot és mint egy halotti toron végig kíséri az állatot a végső útján az óltól a kolbászig.

Másfelől egy ilyen alkalommal az ember megtanulja értékelni és tisztelni a húst. Egyszerűen megváltozik a viszonya vele és más szemmel tekint a – tömegtermelésben, személytelenül, ellenőrizhetetlenül leölt – bevásárló központi húsra. Azzal, hogy nem csak tudja, de látja az elkészítés technológiáját, rájön mennyi minden nem kerül bele – és ami a rosszabb: kerül bele – a bolti késztermékekbe és másként tekint arra, amiért maga is megdolgozott.

Végül hadd emeljem piedesztálra a háztáji termelést. Hazafelé a Dédivel jöttem, aki még tudja, hogy hogyan lehet kell egy hízót úgy előállítani, hogy az a gazdának is és a vevőnek is megérje és emellett minőségben messze a hát mögött hagyja a “bolti árut” és mindezt persze úgy, hogy csak olyat eszik az állat, amivel amúgy a természetben is találkozna (nem pedig mindenféle tápot). Hosszasan érveltünk és viszont érveltünk, tömegtermelés – “olcsó oszt’ jó”, kontra háztáji – “ellenőrzött minőség jó ár-érték arányban”. Végül a dédi nyert.

Hogy hogyan tudná a magyar paraszt érvényesíteni az áruját a piacon, azt most nem taglalom ezen a blogon, de azt mindenképp megjegyzem, hogy én a büdös életben nem veszek többet húst hiperben és ha tehetem magam vágok, vagy ellenőrzött kis hentes boltból vásárolok.

Zárszóként annyit, hogy egy disznóvágást mindenkinek látnia kellene életében a fentiek miatt legalább. Azoknak akik mégsem jutnak el oda, készítettem egy összefoglalót. Az állatvédők, PETA, vega és gyenge idegzetű olvasók inkább ne kattintsanak rá.

Minden vélemény számít!

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.


+ 6 = tizenhárom

A következő HTML tag-ek és tulajdonságok használata engedélyezett: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>