Mézeskalács gekkó

Mézeskalács gekkóHogyan? Vegyünk egy két éves forma lány gyermeket és engedjük, hogy természetfilmet nézzen. Majd kérdezzük meg egy nagy zsák karácsonyi mézeskalács formával a kezünkben:
– Na milyen állatot csináljunk a tésztából?
– Gekkót!

Öngól! Talán az egyetlen ami a kötélfüles teszkósszatyornyi forma között nincs. Mit tesz ilyenkor a lelkiismeretes szülő? Na, na mit?
Megpróbálja meggyőzni a gyermeket, hogy a gekkó nem is olyan nagy buli? Persze már jó előre lehet tudni, hogy hiába…
Erre eszmélve még kétségbeesetten ránt elő néhány – a kultúrkörbe illő – formát alternatívaként a zacskóból? Áhh, hagyjuk… A gyermek döntött és nem tágít. Tekintetéből látszik, hogy komolyan gondolja és akár küzdeni is kész érte.

Mosolyogva (őszintén, mint az akasztott ember), azt mondja:
– Gekkót, hát persze, mi mást! (Kóser mint a karácsony.)

Alább olvashatjátok a mézeskalács gekkó készítésének leírását:

Ha az ember tudja hogyan néz ki egy gekkó, akkor egyébként nem is olyan bonyolult. Kell hozzá mézeskalács tészta, egy műanyag kés és némi elszántáság.

Hogy hogyan készül a mézeskalács tészta? Alább egy jó kis recept

76 dkg lisztet, 34 dkg porcukrot, 2 púpos kiskanál szódabikarbónát, 1 zacskó mézeskalács fűszerkeveréket (de lehet őrölt fahéjjal, 10 szem porrá tört szegfűszeggel is helyettesíteni, bár szerintem fűszerkeverékkel az igazi). Hozzáadunk 5 dkg margarint, 4 egész tojást, 4 evőkanál mézet és az egészet jól összedolgozzuk.
A tésztát kis pihentetés után kb. 3 mm vastagra nyújtjuk. A süteményeket kiszúró formákkal szaggatjuk ki. Megkenjük felvert tojással, kizsírozott és lisztezett tepsiben, közepesen meleg sütőben világos barnára sütjük.
A díszítéshez használt diót, mandulát, mogyorót, mazsolát sütés előtt rátehetjük a tésztára, a drazsé és cukorféleségek cukormázzal történő felragasztását, illetve cukormázas díszítést a sütés után végezzük el.

Ha kész kétféle úton próbáltam előállítani a formát:

Mézeskalács gekkók1, Egy darabka tésztát hengergetni kezdtem, még egyik vége vékonyabb (ez lesz a farka) másik vége vastagabb nem lett (ez meg a feje). A fej és nyak kialakítása után csípjük meg kétoldalt a vállánál (van ilyene a gekkónak?) és szépen alakítsuk ki a mellső, majd ugyanígy a hátsó lábait.
A tapasztalat az, hogy ez kicsivel vastagabb gekkót eredményez mint a második módszer:

2, Tésztasodróval lapítsunk egy gekkónyi területet, majd műanyagkéssel szépen vágjuk ki belőle a gekkó formát. Ez egyszerűbbnek hangzik mint az első, de valójában nem az :)

Tegyük a tésztagekkókat egy sütőpapíros tepsibe és süssük ki. Ha kész jöhet a cukormáz.

Cukormáz: 1 tojás fehérjét verjünk fel nagyon keményre, tegyünk hozzá kb. 12-15 dkg porcukrot és igen jól keverjük ki. (Legalább 20-30 percig kell keverni!)

Fogunk egy kis nylon zacskót egy evőkanálnyit töltünk az egyik sarkába és egy apró metszést hajtunk végre a csücskén. Kész is a cukormáz nyomó, amivel ízlésesen díszíthetjük a művet.karácsonyi fémdoboz

Ha ez is kész van hagyjuk megszáradni, majd tegyük őket fém dobozba a gyermeket aki segített meg a zuhany alá.

Voilà! Például így lehet feldobni és becsempészni a karácsonyi érzésbe egy kis egzotikumot. Zárásképpen annyit, hogy elkövettem azt a hibát a készítés közben, hogy újra rosszul tettem fel a kérdést: Na mi legyen a következő állat? – a szatyorból –> ezt kellett volna csak még hozzátenni… de későn eszméltem, így várható még mézeskalács gnú és yak is.

Jó szórakozást!

Minden vélemény számít!

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.


× 6 = húsz(on) négy

A következő HTML tag-ek és tulajdonságok használata engedélyezett: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>