A vércsoportom: KV pozitív

Imádom a jó kávét. Úgy értem a JÓ kávét. De valójában mitől is jó egy kávé? Ez egyrészről szubjektív, másrészről viszont vannak jól beazonosítható tulajdonságok, amelyek mindezt eldöntik. Kicsit úgy vagyok ezekkel mint a borral: tudom, hogy először fény felé kell fordítani, megnézni, hogyan folyik le a pohár oldalán, megszagolni, elmondani, hogy milyen virágos réten, milyen karcitos földből, milyen bogyós gyümölccsel kevert, kicsit kakó íze van és aki szedte kétszer fordult a harmadik sor végén valamiért… De ez mind tanult, felvett sznobkodás, nem értek hozzá igazán.

Viszont a kávéról karakán elképzelésem van, mivel alapjában határozza meg a mindennapjaimat:

Aztán a nyolcadik napon Isten megteremté a kávét…

A kávé egy vallás. A mindennapjaidban meghitt perceket szentelsz neki, s ő megajándékoz egy komplex, érzékeket rabul ejtő élménnyel és a frissesség érzésével. Minden napszaknak meg van a maga kávéja.
A reggeli legyen fekete mint a pokol áramkimaradáskor, erős, határozott és megkérdőjelezhetetlen, mint egy Fekete Laci kontra kiscsoportos Pistike szkander meccs és pörgesse meg úgy a szívem, hogy 10 perc alatt nőjön egy centit a hajam tőle.
A déli legyen finom, könnyed, tejes. Simogasson és meséljen nekem az ízével illatával, inspiráljon és repítsen lassan, fokozatosan egyre magasabbra, egészen estig.
Az esti kávé pedig legyen különleges, habos, játékos, laza, csábítsa el minden érzékemet és kísérjen el a tudatomban egészen hajnalig, míg ki nem dőlök az ágyamban.

Elismerem, mindez szubjektív, valójában egyáltalán nem tudom mitől is jó egy kávé. Persze vannak alapvető és néha azon túlmutató ismereteim, de általános műveltségemen úgy érzem, hogy egy szürke folt tátong itt. Igaz, ezen már nagyon régóta szeretnék változtatni. Érdekel. Tudni szeretném, jó irányba borulok-e le reggelente Brazília felé, vagy egyáltalán arra kellene-e leborulnom..?

Ilyen és ehhez hasonló gondolatok jártak a fejemben aznap reggel is, mikor kiderült:

R.I.P. kotyogósOlyan erős kávét főzök, ami a szomszédokat is felébreszti!

Hogyan? Az egyetlen eszköz, ami ősidők óta képes a reggeli “fejlövés” jellegű kávémat elkészíteni, az a kotyogós kávéfőző (R.I.P.). A szomszédébresztő kávé a következőképpen készül: csinálj egy jól megtömött adagot, kevés vízzel és felejtsd el belerakni a szűrőt, tedd fel a tűzhelyre és várj 5 percet (fedezékben)…

Pokolra küldtem szegény kotyogóst, nyugodjék békében. Mivel ez a Párom életének első kávéfőzője volt, a család minden tagja személyes halottjának tekinti Kotyit. Ezért aznap megfogadtam, nem volt hiábavaló a halála, egyelőre nem veszek helyette újat!

Eldöntöttem: beiratkozom egy barista képzésre, hogy végre megtanuljak mindent a kávéról, kávézásról, kávéfőzésről, kávégépekről és frissen szerzett tudásommal meg tudjam mondani, hogy egy “kávéőrült” szerint milyen is az igazán JÓ KÁVÉ!

Az elkövetkezendő fél évben erről írok itt.

Kávézunk együtt? :)

Minden vélemény számít!

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.


8 × = negyven nyolc

A következő HTML tag-ek és tulajdonságok használata engedélyezett: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>